Депозитите в банковата система на България са се увеличили двойно повече

...
Депозитите в банковата система на България са се увеличили двойно повече
Коментари Харесай

Депозитите нараснали двойно повече от кредитите през лятото на 2022 г.


Депозитите в банковата система на България са се нараснали двойно повече от отпуснатите банкови заеми през третото тримесечие на предходната година. Това показват  данните от последния отчет на Българска народна банка " Банките в България ". От юли до септември 2022 година депозитите в банковата система са се нараснали с 6,4 милиарда лева до 128,2 милиарда лева по отношение на второто тримесечие на отминалата година. В процентно изражение това съставлява растеж от 5,2%.

Според данните  от отчета на  БНБ  най-съществено е повишаването на депозитите на нефинансови предприятия (с 10,5%, 4,0 милиарда лева.), като напредък е регистриран и при депозитите на семейства (с 2.5%, или с 1,7 милиарда лева.), на кредитни институции (със 7,0%, или с 482 млн. лева.), на бранш " Държавно ръководство " (с 3,6%, 128 млн. лева.), както и на други финансови предприятия (с 0,8%, или 32 млн. лева.).

В същото време общият размер на банковите брутни заеми и задатъци се е нараснал с 3,2 милиарда лева (повишение с 3,6%) до 93,0 милиарда лева в края на септември 2022г. по отношение на предходното тримесечие. Вземанията от кредитни институции през тримесечието се покачиха с 2,2% (със 198 млн. лева.) до 9,0 милиарда лева в края на интервала, демонстрират данните на Българска народна банка.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР